در جست‌وجوی فناوری‌های ارتباطی نسل آینده

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات در گفتگوی اختصاصی با «پیشران»، ضمیمه فناوری و نوآوری روزنامه «جام‌جم» به تشریح فعالیت‌ها و برنامه‌های این ستاد پرداخت.

به گزارش روابط‌عمومی ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات، پر بیراه نیست اگر بگوییم در جهان امروز، ارتباطات از مؤثرترین مؤلفه‌هایی است که می‌تواند موازنه‌های قدرت را تغییر دهد و پیش‌نیاز برقراری شبکه ارتباطی کارآمد هم توجه به تحقق و کیفیت اصل اتصال‌پذیری است؛ این‌که تمام زیرمجموعه‌ها به صورت منسجم و یکپارچه کنار هم قرار بگیرند و تعامل میان آنها به نحوی باشد که امنیت‌شان چه در فضای حقیقی و چه در محیط‌های سایبری و مجازی، خدشه‌دار نشود.

این مسأله با توجه به اهمیت بالای آن، درمعاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات پیگیری می‌شود؛ مجموعه‌ای که قرار است با شناسایی ظرفیت‌های فناورانه در این حوزه و به‌کارگیری آنها نقش مهمی در راستای توسعه ارتباطات در کشور ایفا کند.

ستاد اتصال‌پذیری و ارتباطات از بدو تشکیل همواره تلاش کرده تا با شناسایی حوزه‌هایی از زیست‌بوم اتصال‌پذیری و ارتباطات که به توجه ویژه معاونت علمی نیازمند هستند اما از آن بهره‌مند نمی‌شوند و تأکید و توجه به آنها، خلأهایی که در این زمینه وجود دارد را کمرنگ‌تر کند و به حداقل برساند؛ روندی که به تعبیر سیدمحمد کرباسی، دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات تا به امروز نیز تداوم یافته و خللی در آن رخ نداده است. کرباسی عقیده دارد که پیرو اجرای قانون جهش تولید دانش‌بنیان، از مهم‌ترین موضوعاتی که همواره باید از سوی معاونت علمی ریاست‌جمهوری مورد پیگیری قرار بگیرد، مقوله اعتبار مالیاتی سرمایه‌گذاری است. ستاد اتصال‌پذیری هم به نوبه خود در راستای تبیین و ترویج این مسأله تلاش کرده تا بتواند از این مسیر ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری را شناسایی و در صورت مطلوب بودن شرایط، تحقق آن را در تمام سطوح و مراحل پیگیری کند.

طرح‌های پیشران و توسعه بومی‌سازی شبکه ملی اطلاعات
از موضوعاتی که سال گذشته امکان پرداخت به آن مهیا نشد اما در سال جاری فرصتی دست داده تا از سوی این ستاد مورد پیگیری قرار بگیرد، مقوله توسعه طرح‌های پیشران است. طرح‌هایی که می‌توانند در ارتقای برخی پروژه‌های بزرگ ملی نظیر بومی‌سازی شبکه ملی اطلاعات نقش پررنگی ایفا کنند. ستاد اتصال‌پذیری در همین زمینه و با همکاری دیگر ستادها، فهرستی از مواردی که در این زمینه می‌توانند نقشی کلیدی را برعهده بگیرند را احصا کرده و در اختیار دبیرخانه این پروژه قرار داده است و در صورتی‌که این مسأله به تصویب نهادهای بالادستی برسد، بودجه مناسبی در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیانی که در این زمینه فعال هستند قرار داده می‌شود تا پروژه بومی‌سازی شبکه ملی اطلاعات با پیشرفت چشمگیری همراه خواهد شد. از دیگر اقدامات این ستاد، طرح فراخوانی بوده که طی آن تلاش می‌شود تا در حوزه کارگزاری به‌هم‌رسانی جهت هوشمندسازی برای به‌کارگیری تمام ظرفیت‌های قانون جهش تولید، اقدامات لازم صورت بگیرد. یعنی از شرکت‌های کارگزاری درخواست شده تا پیشینه فعالیت‌ها و همچنین طرح‌ها و ایده‌های نوآورانه‌ای که ممکن است در این حوزه داشته باشند را عرضه کنند. در این فراخوان حدود ۴۰ تا۵۰ شرکت دانش‌بنیان ثبت‌نام کرده‌اند و قرار است پس از به پایان رسیدن فرآیندهای داوری، از میان طرح‌های منتخب از حدود هشت شرکت به صورت مستقیم حمایت مالی صورت بگیرد. 

حضور در تلکام، عقد تفاهم‌نامه‌ها و آغاز فراخوان‌ها
دی‌ماه سال گذشته، بیست‌و‌پنجمین دوره نمایشگاه تلکام برگزار شد که ستاد اتصال‌‌پذیری و ارتباطات نیز برای اولین‌بار در این نمایشگاه حضور یافت. در آن فضا امکانات خوبی مهیا شد تا این ستاد بتواند عقدنامه‌های متعددی را با دیگر نهادها به امضا برساند و از آن زمان تا به امروز، از مهم‌ترین کارهای ستاد پیگیری اجرایی‌شدن همین توافق‌نامه‌ها بوده است که از میان آنها می‌توان به طرح «نوآفرین» اشاره کرد؛ طرحی که در خلال همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی و در جهت حمایت از هسته‌های نوپا شکل گرفته و فرآیند اجرای آن تاکنون به شکل موفقیت‌آمیزی پیش رفته است. حالا با شرکت بیش از ۱۸۰ طرح از سراسر کشور در این فراخوان و تعیین ۱۸ طرح برگزیده پس از دو مرحله داوری، قرار است شرایطی شکل بگیرد تا از طرح‌های منتخب به‌صورت ویژه حمایت و وام‌های بلاعوض مالی به آنها اختصاص داده شود. از سایر مواردی که در آنها، همکاری این ستاد با سایر نهادها به یک فراخوان انجامیده، می‌توان به همکاری آنها با بنیاد ملی علم ایران و همچنین همراه اول اشاره کرد که ذیل آن تا انتهای اردیبهشت امسال، بیش از ۴۰ طرح مختلف پژوهشی که بعضا در قامت طرح‌های پسادکتری بود مورد پیگیری قرار بگیرند به دبیرخانه این فراخوان ارسال شدند و فرآیند داوری آنها نیز در حال انجام است. همچنین دیگر فراخوان این حوزه «ترنج» است که جهت توسعه فناوری‌های تجهیزات رادیویی نسل جدید، میزبان طرح‌های نوآورانه صاحبان ایده‌ها بوده است.

کاهش خطرپذیری برای شتاب فناوری
توسعه فناوری‌های روز و پیشرو بودن در ایجاد آن با توجه به ماهیت ریسک‌پذیر خود، نیازمند حمایت و فراهم آوردن زیرساخت‌های مورد نظر است. به همین دلیل معاونت علمی‌، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به‌عنوان نهاد متولی توسعه فناوری و نوآوری در کشور نقشی کلیدی و محوری در فعال‌سازی زیست‌بوم فناوری دارد؛ بر این اساس هر یک از ستادهای توسعه فناوری زیرمجموعه معاونت علمی‌، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری نیز در‌تلاشند تا بستر مورد نیاز برای توسعه فناوری‌های پیشرو و راهبردی در کشور را مهیا کنند.

واقعیت این است که معاونت علمی باید به جایگاهی دست یابد که قادر باشد دستگاه‌های مختلف را پای کار بیاورد و این مهم مستلزم تقویت موقعیت این نهاد است. شاید بتوان تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان را ازمهم‌ترین اقداماتی دانست که ابزارهای کارآمدی را در جهت نیل به این اهداف دراختیار این نهاد قرارداده است.ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری وارتباطات نیزپیرو سیاست‌گذاری‌های کلی معاونت، براساس اولویت‌های راهبردی کشور و طرح‌هایی که می‌توانند به چالش‌های گلوگاهی کشور پاسخ دهند، در تلاش است با ایجاد ارتباط مؤثر با سایر ارگان‌ها و نهادهای مرتبط، زمینه توسعه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه فناوری ارتباطات و اتصال‌پذیری را فراهم کند؛ پروژه‌هایی نظیر طرح بومی‌سازی شبکه ملی اطلاعات که تحقق آنها نیازمند اخذ تصمیمات ویژه‌ای در سطوح برنامه‌ریزی بودجه کشور است. چنین حمایت‌هایی می‌تواند زمینه‌سازی شود تا شرکت‌های دانش‌بنیان این حوزه با اطمینان خاطر بیشتری در این زمینه فعالیت کنند. بدون‌شک توسعه فناوری در حوزه ارتباطات و اطلاعات و هوشمندسازی با چالش‌های فراوانی مواجه است که با ملاحظه سازوکارهای مناسب برای آن می‌توان همراه با خطرپذیری بر ریسک بالای این فرآیند غلبه کرد و شاهد شکوفایی شرکت‌های فناور بود.

 

«پیشران»، ضمیمه فناوری و نوآوری روزنامه «جام‌جم»

 

//isti.ir/Z3Vy